Chce to víc energie. Té levnější!

23. 12. 2021 9:53:41
Patříte ke klientům zkrachovalých dodavatelů energií? Pak se nejspíš ptáte, kdo za to může. Zdražení plynu a elektřiny o 300 % (a občas i víc) je totiž pořádný zásah do peněženky, který se bez hledání viníka neobejde.

Na sociálních sítích je přitom celkem jasno: za energetickou pohromu je zodpovědný Andrej Babiš, v těsném závěsu za ním pak Evropská unie se svým Green Dealem, nenasytní majitelé dodavatelských firem a v neposlední řadě Pavel Liška. Svět sociálních sítí se však s tím reálným překrývá jen zčásti, a tak je příčinu krize potřeba hledat hlouběji, v kombinaci hned několika nešťastných faktorů.

Ze srovnání cen elektřiny v Česku a jiných zemích je jasné, že v současné době kupuje náš dodavatel na burze elektřinu za obdobnou cenu jako dodavatelé v ostatních evropských státech.

Zde je ale důležité zdůraznit, že v mnoha západoevropských zemích, které silně propagují Green Deal a odstavují tím pádem uhelné (v některých případech i jaderné) elektrárny, se elektřina vyrábí z plynu. Také u nás již byla kdysi nejvýkonnější hnědouhelná elektrárna Počerady částečně přestavěna na plyn. No a protože zdražuje plyn, zdražuje i elektřina.

Za všechno může Rusko. Nebo ne?

Proč ale zdražuje plyn? Odpověď na tuhle geopolitickou otázku definuje trojstranný vztah mezi Ruskem, Evropskou unií a jejími jednotlivými státy. Historicky se smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu podepisovaly na zaručený roční objem a cena plynu se odvíjela od ceny ropy. Poté ale EU iniciovala vznik energetických burz.

Důvod? Vytvořit konkurenční prostředí, které pro plyn v rámci EU prakticky neexistuje, neboť plyn z Norska, Egypta a Alžírska je marginální a infrastruktura pro zkapalněný plyn ještě není vybudována.

Rusko se zase snaží obejít Ukrajinu, Polsko, Slovensko a vlastně i trochu Česko plynovodem Nord Stream II, jehož kolaudaci zatvrzele brání EU i USA. Není divu, dobře si totiž uvědomují, že bude plyn v budoucnu sloužit Rusku jako krásný nástroj k tlaku na evropské země, aby se od unie odtrhly.

Putin tak do EU pouští jen minimální dodávky plynu – a dál už to znáte: nedostatek plynu a v návaznosti na to i elektřiny vede v unijních zemích ke strmému růstu cen obou komodit, zatímco v Rusku jsou zásobníky přeplněné a místo další úschovy se plyn vypouští do vzduchu.

K neúměrnému zvyšování evropských cen energií pak přispívá i panika, kterou aktivně šíří spekulanti. Ve výsledku je dnes výrobní cena elektřiny z jakéhokoli zdroje paradoxně mnohem nižší než ceny elektřiny na burze, kterou ovládají zjitřené emoce. Jak se zdá, neviditelná ruka trhu není všespásná.

Dalším faktorem, jenž má na zdražování elektřiny v Evropě vliv, jsou ceny emisních povolenek. Ty musí i v souvislosti s často skloňovaným Green Dealem kupovat uhelné elektrárny, k nimž se některé země - mimo jiné opět kvůli příliš drahému plynu - vrací.

Nakonec tu máme začarovaný kruh, v němž trh žene nahoru ceny emisních povolenek a elektrárny si stále vyšší náklady na jejich pořízení kompenzují zdražováním elektřiny.

Černý kůň jménem Polsko

Pro úplnost je nicméně nutné dodat, že pokud jde o cenu elektřiny, ne všude je situace tak tragická. V rámci EU je velkou výjimkou Polsko, kde jsou ceny energií poloviční. Jedním z důvodů je dohoda o dodávkách plynu za dobrou cenu, kterou Poláci uzavřeli s Norskem během největší covidové krize. Polsko navíc postavilo terminál na zkapalněný plyn, který může dovážet z USA, a nechybí mu ani vlastní výkonné uhelné elektrárny.

To vše v kombinaci s nízkými cenami za dodávky elektřiny vede k tomu, že polský koncový uživatel může elektřinu kupovat dvakrát levněji než český, který si u dodávek ještě připlatí např. za dotace na obnovitelnou elektřinu z dob Rusnokovy vlády (pro více informací vyhledejte v Googlu heslo „solární baroni“).

Abyste ale našim sousedům příliš nezáviděli, po přerušení dodávek plynu plynovodem Jamal přes Polsko do Německa, k němuž došlo tenhle týden, můžeme zdražení plynu a elektřiny brzy očekávat i u nich.

Bez komunikace to nepůjde

Jak tedy zajistit levnější energie a nekrást? Naše vláda například osvobodila energie od výběru DPH. Je pravda, že tím pomohla běžným odběratelům, s nimi ale také lidem nebo firmám, které tuto pomoc nepotřebují. Ve Francii zase zamrazili odběratelské ceny plynu do konce roku 2022 (bohužel však jen kvůli prezidentským volbám, které tu už v dubnu proběhnou).

Funkčním opatřením může být i snížení daní na energie. Pro zajímavost: nejvyšší daně platí obyvatelé Dánska, kde je relativní podíl daně na celkové ceně elektřiny téměř 70 %, zatímco druhý extrém představuje Malta, kde daně tvoří pouhých 6 % z celkové ceny.

Problémem těchto okamžitých řešení nicméně je, že jsou dlouhodobě neudržitelná. Pokud máme dosáhnout nižších cen energií, chce to systémové změny. Jednou z nich je usměrnění EU, která by neměla tolik přikládat pod kotel Green Dealu. Stejně tak je nutné konečně vyřešit situaci kolem stavby Nord Streamu II.

Od začátku bylo jasné, že Rusku jde především o geopolitiku, protože kapacitně současná přenosová soustava stačí, a to i s velkou rezervou. Proč tedy EU nezasáhla dřív a proti Nord Streamu bojuje až teď, nevím. Na druhé straně rozumím rozhořčení Ruska nad obstrukcemi, protože do tohoto projektu investovalo už spoustu peněz.

Všechny strany by si tak měly sednout k jednomu stolu, vše detailně prodiskutovat a domluvit se na dalším postupu. Jak se totiž ukazuje, bez zlepšení komunikace se neobejdeme, což platí i pro komunikaci EU vůči svým obyvatelům. Jinak zase začnou sílit hlasy volající po vystoupení z EU a odstřihnutí se od unijní elektrické sítě.

Že je to vlastně dobrý nápad? No, podobnou představu měl i Boris Johnson a dokonce ji začal uskutečňovat. Jeho skvělý plán však skončil neslavně a Velká Británie dnes intenzivně bojuje o opětovné připojení k evropské elektrické síti.

Pokud jde o energie, vyplatí se prostě dřív myslet než jednat.

Autor: Milan Balahura | čtvrtek 23.12.2021 9:53 | karma článku: 11.23 | přečteno: 435x

Další články blogera

Milan Balahura

Železnice jako otloukánek pražské dopravy: jak je vrátit do hry?

Vlaky s sebou nesou vůni dálek, prázdnin, řízků v alobalu. I pražští politici se tak k železniční dopravě chovají, jako kdyby se jich vlastně netýkala. Železnice přitom mají potenciál výrazně Pražanům ulehčit život.

22.9.2022 v 17:40 | Karma článku: 9.61 | Přečteno: 173 | Diskuse

Milan Balahura

Mnoho cyklistů - planety Země smrt?

Včera jsem zahájil tradiční letní cykloutour, během které mám vždy spoustu času přemýšlet. Tentokrát jsem si při šlapání vzpomněl na zajímavou úvahu nazvanou “Jízdní kolo je pomalá smrt planety"...

6.8.2022 v 11:57 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 423 | Diskuse

Milan Balahura

Nedráždi Čínu bosou nohou!

Konfliktů ve světě je v poslední době mnoho a mezi ně patří i neutuchající spor mezi Čínou a Tchaj-wanem. Na jeho půdorysu však včera USA rozehrály riskantní hru, která se nemusí vyplatit. Co přesně se tu stalo?

4.8.2022 v 16:43 | Karma článku: 13.51 | Přečteno: 548 | Diskuse

Milan Balahura

Stará špína v Novém světe

Nedávné rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu zrušit federální právo na potrat poslalo USA plnou parou vzad. Otázkou je, kolik dalších strašáků z minulosti bude ještě oživeno, než se v ní slavná bašta demokracie zcela utopí...

13.7.2022 v 18:24 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 325 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.06 | Přečteno: 659 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 302 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.89 | Přečteno: 3010 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 941

Jsem patriot z Prahy 9, fanoušek železnic a šťastný táta dvou dcer. Hlavně kvůli svým dětem se snažím měnit věci kolem sebe k lepšímu.

Vždycky mě bavilo spojovat lidi, protože společně toho dokážeme mnohem víc než sami. Třeba i změnit to, co se na první pohled změnit nedá. Tahle myšlenka tak provází všechno, co dělám, od organizace dětských táborů po práci na Správě železnic, kde se starám o jejich modernizaci - aby si lidi byli zase o kus blíž.

S cílem zastavit nesmyslné developerské projekty na pražském Proseku jsem se nakonec pustil i do politiky. Společně s řadou dalších patriotů z Prahy 9 se nám podařilo zástavbu zarazit a teď se snažíme pracovat na tom, aby se tahle krásná městská část dál rozvíjela.

Jsem členem ČSSD, v roce 2019 jsem za tuto stranu kandidoval do Evropského parlamentu.  

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...