Kouzelnické triky nové vlády

23. 01. 2022 21:24:29
Už je to víc než měsíc, co se umělecký soubor premiéra Petra Fialy ujal vlády nad Českem, a zatím předvádí samé nevídané triky. Ten nejlepší přišel hned zkraje: jasný plán pro naši zemi, jímž se nová vláda chlubila, prostě zmizel.

Jak se totiž ukázalo, jedna věc je plánovat na papíře, jak budete všechno dělat lépe, efektivněji a levněji než vaši předchůdci, ta druhá je pak střet s realitou. Ten pro novou vládu nastal už na samém startu, tedy v rámci jednání o důvěře.

Vzhledem k volebním výsledkům se právě vyslovení důvěry zdálo jako lehký úkol, který se vládě podařilo splnit bez větších obtíží. Černou kaňkou na sebevědomém převzetí otěží však bylo následné dění v Poslanecké sněmovně, kdy byla vládní koalice přehlasována opozicí. Au.

Z dalších eskamotérských kousků bych pak rád vyzdvihl ty, jimiž se vláda snaží vymazat paměť nám, divákům.

Mezi pedagogickou veřejností jistě vyvolalo zvlášť silné emoce číslo nazvané „Zvýšíme platy učitelům“, což současná vláda použila jako úspěšný předvolební slib. Nakonec však pedagogové zjistili, že jim přidáno nebude a opravdu šlo jen o slib.

Podobně to dopadlo i s avizovanými škrty v rozpočtu. Zatímco před volbami se z dnešního vládního tábora ozývaly výkřiky, že jsme pomalu jako Řecku a hned po nástupu ke kormidlu přijde kompletní revize rozpočtu, po měsíci se ukazuje, že šetřit se bude pouze na slevách v dopravě a platech státních zaměstnanců, které čeká tzv. Kalouskovo zmrazení.

To by byl celkem logický krok, kdyby se jednalo o platy úředníků na úrovni ústředních orgánů státní správy, Úřadu vlády nebo vedení ministerstev, kde jsou mzdy dostatečně vysoké, a navíc tam v současné době rapidně přibývá zaměstnanců.

Jenže v kouzelnických show je logiky pramálo, a tak vláda místo šetření naopak nabírá další úředníky a platy se chystá zmrazit kuchařkám ve školních jídelnách, policistům nebo pracovníkům v sociálních službách.

Nástupní tarifní plat kuchařky ve školní jídelně je přitom 16 tisíc korun!! Tak přízemní problémy, jako zda může při neustálém zdražování paní kuchařka s podobným platem vůbec přežít, nicméně kouzelníci Petra Fialy neřeší.

Veselé kousky ministerské trojice

Pojďme ale na chvíli přejít k veselejším kouskům – třeba lingvistickým schopnostem nových ministrů a ministryň! To bylo legrace, když Alena Schillerová odmítla předvést horlivé reportérce rozhovor v angličtině, když jde ale o jejího nástupce Zbyňka Stanjuru, skutečnost, že se pro důležitá pracovní jednání rozhodl používat tlumočníka, najednou těm samým posměváčkům připadá zcela v pořádku.

Komediální talent nicméně úspěšně předvádí také ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který hrdinně mával praporem transparentnosti, aby ho následně zakopal hluboko pod zem. Nejlépe to dokazuje jeho nový náměstek, který se staral o účetnictví ve firmě zapojené do stamilionových daňových podvodů. Evidentně se my i státní zastupitelství máme na co těšit.

Zábavné ministerské duo pak doplňuje ještě jejich kolega, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Pamatujete, jak hlasitě současní vládní představitelé kritizovali proticovidová opatření Babišova kabinetu a hlavně jejich chaotičnost?

V tomto případě platí, že pokud v něčem ministr Válek předčil předchozí vládu, tak právě v míře chaosu, kdy už dnes běžný smrtelník vůbec netuší, co vlastně platí. A co se týče vytrvalých pokusů pana ministra aktuální opatření vysvětlit, ty by si zasloužily samostatnou zábavnou show.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na jednoaktovku poslance Jane Farského „Lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše“. Jisté je jedno: pan poslanec musel vědět už v létě, pravděpodobně dokonce na jaře při sestavování kandidátek, že do USA pojede.

Já osobně vidím jakoukoliv zkušenost s pobytem v zahraničí, zvlášť pokud jde o nejvyspělejší ekonomiku světa, pozitivně. Člověk se tam může hodně naučit a srovnat život v USA s tím v Česku, k čemuž jsem měl během vysokoškolského studia příležitost i já. V USA jsem strávil necelý půlrok a moc se mi líbila všudypřítomná atmosféra svobody, po návratu domů jsem si však o to víc vážil třeba našeho sociálního systému, veřejné dopravy, ale i (někdy dost brutálně) upřímné české povahy.

Nechci proto vůbec spekulovat, co je Fulbrightovo stipendium a podporovat tvrzení, že se snad jedná o CIA výcvik, v případě Jana Farského je nicméně neomluvitelné, že se nechal zvolit do Poslanecké sněmovny, kde zastupuje 10,5 milionu lidí, aby pak odjel na půl roku pryč. Jakkoliv mi může být pan poslanec sympatický, dokážete si podobnou situaci představit u jiné práce? První den po návratu ze zahraničí byste dostali vyhazov!

Staří psi v novém kabátě?

Současná koalice je prostě tak trochu pytel blech, kde se často dva perou a třetí se směje, v nejrůznějších obměnách a variacích. Pokud jsme si tedy u předchozí vlády stěžovali, že není jednotná, tak ta současná jí v tomto ohledu může směle konkurovat. Jsem přesvědčený, že souboje Pirátů se STAN budou jednou patřit k oblíbeným, leč těžko uvěřitelným politickým historkám.

Protože mám ale rád příběhy s dobrým koncem, rád bych na závěr novou vládu taky trošku pochválil, a to za řešení energetické krize. Minulá vláda sice reagovala na nárůst cen energií odpuštěním DPH, jenže špatně zacíleným. Ta současná si to uvědomila a zavedla jen sociální pomoc pro nejslabší, což je prozatím krok správným směrem.

Měli bychom se nicméně inspirovat v Německu, kde snížili příspěvek na obnovitelné zdroje, což pocítí všichni odběratelé a zároveň nebude na rozdíl od plošného odpuštění DPH tolik bit rozpočet.

Vedle toho je potřeba přistoupit k cílené podpoře podniků, které jsou zdražením zasaženy. Jde třeba o pekárny, kterým občas energie zdraží víc než dvojnásobně, což může ve výsledku vést k jejich krachu, nebo alespoň k promítnutí zdražení do koncových cen zboží.

Další výzvou, s níž se nová vláda bude muset časem vypořádat, bude i zajištění systémového fungování na všech ministerstvech. Jaké struktury si s sebou jednotliví ministři přivedou? Vrátí se do hry staří dobří šíbři z dob hegemonie ODS? Mohlo by se zdát, že se ODS po dlouhé době v opozici očistila, ale ruku do ohně bych za to nedal.

Dřív nebo později bude také nutné výrazně investovat do reforem back-office na ústředích jednotlivých ministerstvech, projeví o ně však současná vláda zájem? Možná se to nezdá, ale Česká republika je IT velmocí, kde ale panuje propastný rozdíl mezi státní správou a soukromým sektorem.

Nová vláda má prostě před sebou pořádný kus práce a já jen doufám, že se s ním vypořádá se ctí. Legrace už bylo dost.

Autor: Milan Balahura | neděle 23.1.2022 21:24 | karma článku: 33.99 | přečteno: 1416x

Další články blogera

Milan Balahura

Železnice jako otloukánek pražské dopravy: jak je vrátit do hry?

Vlaky s sebou nesou vůni dálek, prázdnin, řízků v alobalu. I pražští politici se tak k železniční dopravě chovají, jako kdyby se jich vlastně netýkala. Železnice přitom mají potenciál výrazně Pražanům ulehčit život.

22.9.2022 v 17:40 | Karma článku: 9.61 | Přečteno: 173 | Diskuse

Milan Balahura

Mnoho cyklistů - planety Země smrt?

Včera jsem zahájil tradiční letní cykloutour, během které mám vždy spoustu času přemýšlet. Tentokrát jsem si při šlapání vzpomněl na zajímavou úvahu nazvanou “Jízdní kolo je pomalá smrt planety"...

6.8.2022 v 11:57 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 423 | Diskuse

Milan Balahura

Nedráždi Čínu bosou nohou!

Konfliktů ve světě je v poslední době mnoho a mezi ně patří i neutuchající spor mezi Čínou a Tchaj-wanem. Na jeho půdorysu však včera USA rozehrály riskantní hru, která se nemusí vyplatit. Co přesně se tu stalo?

4.8.2022 v 16:43 | Karma článku: 13.51 | Přečteno: 548 | Diskuse

Milan Balahura

Stará špína v Novém světe

Nedávné rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu zrušit federální právo na potrat poslalo USA plnou parou vzad. Otázkou je, kolik dalších strašáků z minulosti bude ještě oživeno, než se v ní slavná bašta demokracie zcela utopí...

13.7.2022 v 18:24 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 325 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.44 | Přečteno: 1017 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 844 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 941

Jsem patriot z Prahy 9, fanoušek železnic a šťastný táta dvou dcer. Hlavně kvůli svým dětem se snažím měnit věci kolem sebe k lepšímu.

Vždycky mě bavilo spojovat lidi, protože společně toho dokážeme mnohem víc než sami. Třeba i změnit to, co se na první pohled změnit nedá. Tahle myšlenka tak provází všechno, co dělám, od organizace dětských táborů po práci na Správě železnic, kde se starám o jejich modernizaci - aby si lidi byli zase o kus blíž.

S cílem zastavit nesmyslné developerské projekty na pražském Proseku jsem se nakonec pustil i do politiky. Společně s řadou dalších patriotů z Prahy 9 se nám podařilo zástavbu zarazit a teď se snažíme pracovat na tom, aby se tahle krásná městská část dál rozvíjela.

Jsem členem ČSSD, v roce 2019 jsem za tuto stranu kandidoval do Evropského parlamentu.  

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...