Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražáci na vymření

Vtipů o Pražácích koluje po naší zemi pěkná fůra, v rámci politické hyperkorektnosti je však možná brzy zakážou. Sehnat v Praze bydlení totiž začíná být prakticky nemožné, a tak se z místních obyvatel pomalu stává ohrožený druh.

Trend raketově rostoucích cen bytů v našem hlavním městě mimo jiné opět potvrdila aktuální společná analýza developerských gigantů Trigema, Skanska Reality a Central Group. Vyplývá z ní, že prodejní ceny nových bytů vzrostly v Praze meziročně o 27,9 procenta, tj. na 137 946 korun za metr čtvereční.

Ještě děsivější je pak výpočet společnosti Central Group, kde zjistili, že na koupi běžného nového bytu v hlavním městě o 70 metrech čtverečních potřebujete 15,9 hrubých ročních platů.

Stačí tedy 16 let poctivě vydělávat, nemít žádné výdaje a jeden z těch krásných bytů kdesi v polích na kraji Prahy může být váš! Pokud se totiž bavíme o „běžném novém bytě“, Dejvice ani Vinohrady se tím opravdu nemyslí. Co ale byty staré?

Řekni, kde ty byty jsou...

Ty jsou bohužel fuč. Po listopadu 1989 byly obcím v České republice, Prahu nevyjímaje, svěřeny statisíce bytů, přičemž část nemovitostí byla navrácena restituentům. Během následujících třiceti let se pak obce drtivé většiny svého bytového fondu zbavily, zpravidla pod reálnou cenou.

Určité procento bytů sice odkoupili stávající nájemci, divoká devadesátá léta nicméně přála každému, kdo uměl zaplatit rychle a ideálně (pod stolem) v hotovosti, a tak se městské byty pomalu, ale jistě rozpustily mezi spekulanty.

Nejinak tomu bylo i v mé domovské Praze 9, kde se ODS podařilo ztenčit mnohatisícový bytový fond městské části tvořený především sídlištní zástavbou na Proseku, Střížkově, ale i ve Vysočanech a Libni, na sotva pár stovek bytových jednotek. A i ty se ještě stále privatizují… výsledek?

Podobně jako v jiných městských částech chybí Praze 9 nájemní byty pro učitele, policisty, mladé rodiny, hasiče nebo třeba maminky samoživitelky, ale taky dostupné bydlení pro potomky stávajících obyvatel.

Nemám přitom na mysli jen bydlení ve vlastním, o které nakonec ne každý stojí – při neustále rostoucích cenách nájemného, které se nyní v Praze pohybuje v průměru kolem 272 Kč za metr, už nájemní bydlení dávno není ústupovou variantou.

Řešením by mohla být výstavba nových městských bytů, k ní se však nikdo nemá, a tak hlad po bytech sytí soukromý sektor ovládaný volnou rukou trh. Že se pak vzhledem k vyšroubovaným cenám z jejich nabídky „najedí“ hlavně ti, kdo už sytí jsou, zatímco ti hladoví jen dál naprázdno přežvykují, asi nikoho nepřekvapí.

Vedlejším efektem tohoto začarovaného kruhu je pak mimo jiné proměna struktury obyvatel Prahy, kde Pražáků paradoxně ubývá a třeba v Praze 9 je z velké části nahrazují cizinci, kterým byty koupené čistě z investičních důvodů pronajímají noví majitelé.      

V takovém případě se samozřejmě nabízí, aby město na tvorbě bytového fondu se soukromým sektorem spolupracovalo, ani tahle varianta se ale zatím příliš neosvědčila. Na počátku snahy o bytovou výstavbu na bývalých továrních či nádražních plochách totiž obvykle stál nevýhodný prodej městských pozemků developerům a posléze slabá role samosprávy při vyjednávání podmínek zástavby.

Tím bychom za sebou měli depresivní část celého problému, který nicméně není neřešitelný. O tom, jak z bytové krize ven, ale zase až příště!

Zdroje:

 

Autor: Milan Balahura | čtvrtek 27.1.2022 22:14 | karma článku: 15,15 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Milan Balahura

Železnice jako otloukánek pražské dopravy: jak je vrátit do hry?

Vlaky s sebou nesou vůni dálek, prázdnin, řízků v alobalu. I pražští politici se tak k železniční dopravě chovají, jako kdyby se jich vlastně netýkala. Železnice přitom mají potenciál výrazně Pražanům ulehčit život.

22.9.2022 v 17:40 | Karma: 9,61 | Přečteno: 175x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Mnoho cyklistů - planety Země smrt?

Včera jsem zahájil tradiční letní cykloutour, během které mám vždy spoustu času přemýšlet. Tentokrát jsem si při šlapání vzpomněl na zajímavou úvahu nazvanou “Jízdní kolo je pomalá smrt planety"...

6.8.2022 v 11:57 | Karma: 11,54 | Přečteno: 423x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Nedráždi Čínu bosou nohou!

Konfliktů ve světě je v poslední době mnoho a mezi ně patří i neutuchající spor mezi Čínou a Tchaj-wanem. Na jeho půdorysu však včera USA rozehrály riskantní hru, která se nemusí vyplatit. Co přesně se tu stalo?

4.8.2022 v 16:43 | Karma: 13,51 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Stará špína v Novém světe

Nedávné rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu zrušit federální právo na potrat poslalo USA plnou parou vzad. Otázkou je, kolik dalších strašáků z minulosti bude ještě oživeno, než se v ní slavná bašta demokracie zcela utopí...

13.7.2022 v 18:24 | Karma: 10,36 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Kdo rychle dává, dvakrát dává: tak na co naše vláda čeká?

Tohle přísloví jste už určitě slyšeli a možná i zažili v praxi. Bohužel je však zjevně cizí naší vládě, která čas pro účinnou pomoc zaspala a teď už se jen snaží zpomalit děsivý trend chudnutí českých domácností.

29.6.2022 v 21:45 | Karma: 12,24 | Přečteno: 327x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Jsem patriot z Prahy 9, fanoušek železnic a šťastný táta dvou dcer. Hlavně kvůli svým dětem se snažím měnit věci kolem sebe k lepšímu.

Vždycky mě bavilo spojovat lidi, protože společně toho dokážeme mnohem víc než sami. Třeba i změnit to, co se na první pohled změnit nedá. Tahle myšlenka tak provází všechno, co dělám, od organizace dětských táborů po práci na Správě železnic, kde se starám o jejich modernizaci - aby si lidi byli zase o kus blíž.

S cílem zastavit nesmyslné developerské projekty na pražském Proseku jsem se nakonec pustil i do politiky. Společně s řadou dalších patriotů z Prahy 9 se nám podařilo zástavbu zarazit a teď se snažíme pracovat na tom, aby se tahle krásná městská část dál rozvíjela.

Jsem členem ČSSD, v roce 2019 jsem za tuto stranu kandidoval do Evropského parlamentu.  

Seznam rubrik