Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Být tak jako Poláci…

…měli bychom zelí v každém druhém jídle, aspoň jednoho papeže a hlavně výjimečného obchodního ducha. Na dohodu, o kterou jste vlastně nestáli, jim tak kývnete dřív, než stačíte říct lizak malinowy - nebo Turów. A ještě poděkujete.

Ano, je to politicky nekorektní. Za stejně nekorektní však lze považovat i přístup obou stran, polské a české, které dohodu ohledně Turówa uzavřely. Jak k tomu došlo?

Obří hnědouhelný důl o rozloze 28 čtverečních kilometrů a hloubce 225 metrů, který patří k největším povrchovým dolům na světě, už léta ukrajuje z okolní krajiny, včetně sousedního Libereckého kraje. Neustále se tak přibližuje k obydleným lokalitám, což vede v přilehlých českých obcích k vysychání studní, zvýšené prašnosti a dalším projevům trpícího životního prostředí. Na takovém místě prostě žít nechcete.

Přesto, že bylo loni v dubnu dolu prodlouženo těžební povolení až do konce roku 2044, tak nakonec Evropský soudní dvůr vyhověl české žalobě reflektující tento ekologický aspekt a vydal v květnu předběžné rozhodnutí o zastavení těžby. Protože však polská těžařská společnost PGE verdikt ignorovala, vyměřil jí soud aspoň pokutu ve výši 500 000 eur za každý den, kdy bude těžba pokračovat. 

Celá kauza byla samozřejmě masivně využita i v předvolební parlamentní kampaní, kdy Liberecký kraj zdobily plakáty koalice SPOLU hlásající „Udržíme v krajině vodu i život“ a média přetékala hrdinnými prohlášeními představitelů současné vlády, kteří rezolutně odmítali návrh Polska kompenzovat ztrátu vody v české krajině tučným "výkupným".

Šlo o krásný příběh souboje morálních hodnot s penězi, který se však před pár dny dramaticky zvrtnul. Letos 3. února se v Praze narychlo uskutečnila schůzka mezi polským premiérem Mateuszem Morawieckim a jeho českým protějškem Petrem Fialou, kteří spolu podepsali dohodu o dole Turów. Ochrana vody v ní byla vyčíslena na miliardu korun, za níž naše vláda vyměnila zdraví českých občanů.

Možná si říkáte, že miliarda není tak málo - ale chtěli byste v blízkosti dolu za takovou cenu žít? Nehledě na to, že jen na pokutě, kterou Evropský soudní dvůr Polsku uložil za porušování těžebního zákazu, by to od května 2021 do února 2022 hodilo v přepočtu miliardy čtyři. 

Když si to tedy shrneme, získalo Polsko dohodou možnost pokračovat v lukrativní těžbě a stažení žaloby u Evropského soudního dvora, která teď zmizí v propadlišti dějin. 

Česku na druhé straně dohoda přinese dalších 5 let ničení životního prostředí, miliardu korun, která se nejspíš rozpustí ve veřejném zdravotním pojištění čerpaném na léčbu českých obyvatel z okolí dolu, a to nejlepší nakonec - výstavbu hydraulické stěnu, jež má zabránit pronikání spodních vod do dolu. Ta sice podle českých ani polských analýz pravděpodobně nebude fungovat, žádná sankce nebo náhradní řešení však pro takový scénář v dohodě nejsou. 

Jinými slovy jde o tak neuvěřitelný obchod, že k němu musel vést jen ten nejryzejší motiv. Třeba přátelství založené na společných hodnotách, které pan předseda Fiala se svým polským kolegou zjevně sdílí, láskou k národu počínaje. Bohužel pro nás, v obou případech k tomu polskému. 

 

Autor: Milan Balahura | úterý 15.2.2022 19:51 | karma článku: 21,45 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Milan Balahura

Železnice jako otloukánek pražské dopravy: jak je vrátit do hry?

Vlaky s sebou nesou vůni dálek, prázdnin, řízků v alobalu. I pražští politici se tak k železniční dopravě chovají, jako kdyby se jich vlastně netýkala. Železnice přitom mají potenciál výrazně Pražanům ulehčit život.

22.9.2022 v 17:40 | Karma: 9,61 | Přečteno: 175x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Mnoho cyklistů - planety Země smrt?

Včera jsem zahájil tradiční letní cykloutour, během které mám vždy spoustu času přemýšlet. Tentokrát jsem si při šlapání vzpomněl na zajímavou úvahu nazvanou “Jízdní kolo je pomalá smrt planety"...

6.8.2022 v 11:57 | Karma: 11,54 | Přečteno: 423x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Nedráždi Čínu bosou nohou!

Konfliktů ve světě je v poslední době mnoho a mezi ně patří i neutuchající spor mezi Čínou a Tchaj-wanem. Na jeho půdorysu však včera USA rozehrály riskantní hru, která se nemusí vyplatit. Co přesně se tu stalo?

4.8.2022 v 16:43 | Karma: 13,51 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Stará špína v Novém světe

Nedávné rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu zrušit federální právo na potrat poslalo USA plnou parou vzad. Otázkou je, kolik dalších strašáků z minulosti bude ještě oživeno, než se v ní slavná bašta demokracie zcela utopí...

13.7.2022 v 18:24 | Karma: 10,36 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Kdo rychle dává, dvakrát dává: tak na co naše vláda čeká?

Tohle přísloví jste už určitě slyšeli a možná i zažili v praxi. Bohužel je však zjevně cizí naší vládě, která čas pro účinnou pomoc zaspala a teď už se jen snaží zpomalit děsivý trend chudnutí českých domácností.

29.6.2022 v 21:45 | Karma: 12,24 | Přečteno: 327x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Jsem patriot z Prahy 9, fanoušek železnic a šťastný táta dvou dcer. Hlavně kvůli svým dětem se snažím měnit věci kolem sebe k lepšímu.

Vždycky mě bavilo spojovat lidi, protože společně toho dokážeme mnohem víc než sami. Třeba i změnit to, co se na první pohled změnit nedá. Tahle myšlenka tak provází všechno, co dělám, od organizace dětských táborů po práci na Správě železnic, kde se starám o jejich modernizaci - aby si lidi byli zase o kus blíž.

S cílem zastavit nesmyslné developerské projekty na pražském Proseku jsem se nakonec pustil i do politiky. Společně s řadou dalších patriotů z Prahy 9 se nám podařilo zástavbu zarazit a teď se snažíme pracovat na tom, aby se tahle krásná městská část dál rozvíjela.

Jsem členem ČSSD, v roce 2019 jsem za tuto stranu kandidoval do Evropského parlamentu.  

Seznam rubrik