Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stará špína v Novém světe

Nedávné rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu zrušit federální právo na potrat poslalo USA plnou parou vzad. Otázkou je, kolik dalších strašáků z minulosti bude ještě oživeno, než se v ní slavná bašta demokracie zcela utopí...

Pojďme rovnou přeskočit diskusi o tom, zda je potrat v pořádku a jestli by ženy měly mít právo ho podstoupit. Zrušení federální ochrany tohoto práva v USA má totiž i další rozměr, který ve mně osobně vyvolává hrůzu bez ohledu na to, že nejsem žena ani lékař. Na mysli mám další prohloubení už tak výrazného příkopu, který v posledních letech čím dál tím víc rozděluje americkou společnost.   

Osobně nemám ambici hodnotit, kdo a proč ten příkop vykopal, protože pnutí mezi konzervativci (republikány) a liberály (demokraty) panovalo v USA víceméně odjakživa, až doteď však zásadněji nebránilo rozvoji země. A ano, když píšu o rozvoji, na mysli mám ten západního střihu, podle něhož mají lidé rovná práva a přístup k jejich ochraně.

Jak mi nicméně potvrdili i kamarádi z Wisconsinu, kteří byli u nás minulý týden na návštěvě, tohle pnutí se enormně vyhrotilo s nástupem exprezidenta Trumpa do funkce, jež republikáni využili k ještě větší radikalizaci svých voličů. V reakci na striktní pravicovou rétoriku tak v USA prakticky přestal existovat středový elektorát a společnost se rozštěpila na dva velmi odlišné, těžko smiřitelné tábory.

Během Trumpova funkčního období pak zároveň došlo k obměně personálního složení Nejvyššího soudu, kdy soudci, kteří odstoupili nebo zemřeli, byli nahrazeni konzervativními kolegy. Z celkem devíti soudců jsou tak aktuálně pouze tři liberální.

Jedním z výsledků této rošády je právě i zrušení federálního práva na potrat, k němuž došlo přehodnocením původního rozsudku Nejvyššího soudu z roku 1973 v případu Roe vs. Wade. Soud tehdy došel k závěru, že z 14. dodatku ústavy Spojených států amerických vyplývá i tzv. právo na soukromí, přestože o něm zákonodárce v dodatku explicitně nehovoří. 

O právo na soukromí pak soud opřel nejen svůj verdikt v případu Roe vs. Wade, podle něhož toto právo zastřešuje také právo podstoupit potrat, ale i celou řadu dalších precedentních rozhodnutí přiznávajících americkým občanům nejrůznější práva na federální úrovni.  

Přehodnocením této 50 let staré, průlomové interpretace ústavy tak nyní Nejvyšší soud zbavil opěrného bodu konstrukci hned několika ústavou chráněných práv a svobod a ta nyní hrozí, že se zhroutí jako domeček z karet. Dá se totiž očekávat, že u jednoho rozhodnutí tahle spanilá jízda Nejvyššího soudu poháněná konzervativně-politickým zadáním neskončí.

Soudci jsou jmenováni na doživotí, dokud zde tedy budou mít konzervativci většinu, mohou v duchu republikánské politiky i nadále proměňovat americký právní systém.   

Strach a hnus v USA

Po odmítnutí konceptu, že 14. dodatek implikuje i právo na soukromí, může tím pádem Nejvyšší soud začít po právu na potrat postupně „vyškrtávat“ z ústavní ochrany také další práva, která právo na soukromí podle dřívějších precedentů zahrnuje. Vzniklé právní vakuum pak budou moci dle vlastního uvážení zaplnit jednotlivé státy, což by v případě těch republikánských mohlo znamenat například uzákonění zákazu volného prodeje antikoncepce, stejnopohlavního sexuálního styku nebo třeba mezirasových sňatků.

Nejvyšší soud prostě otevřel Pandořinu skříňku a je jen otázkou času, kdy se z ní do Nového světa začnou valit jeho další staré hříchy.

Že to zní jako návrat do minulosti? Máte pravdu. Skoro se zdá, že Spojené státy dosáhly coby pomyslná bašta svobody a demokracie svého vrcholu a nyní nezbývá, než aby se vydaly zase zpět. Problém je, že když někomu dáte svobodu, těžko si ji nechá bez okolků zase vzít… USA tak možná stojí na prahu fatálnějšího rozdělení společnosti, než jsme si v 21. století uměli představit. Rozdělení, jež ovlivní celý svět.  

Autor: Milan Balahura | středa 13.7.2022 18:24 | karma článku: 10,36 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Milan Balahura

Železnice jako otloukánek pražské dopravy: jak je vrátit do hry?

Vlaky s sebou nesou vůni dálek, prázdnin, řízků v alobalu. I pražští politici se tak k železniční dopravě chovají, jako kdyby se jich vlastně netýkala. Železnice přitom mají potenciál výrazně Pražanům ulehčit život.

22.9.2022 v 17:40 | Karma: 9,61 | Přečteno: 175x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Mnoho cyklistů - planety Země smrt?

Včera jsem zahájil tradiční letní cykloutour, během které mám vždy spoustu času přemýšlet. Tentokrát jsem si při šlapání vzpomněl na zajímavou úvahu nazvanou “Jízdní kolo je pomalá smrt planety"...

6.8.2022 v 11:57 | Karma: 11,54 | Přečteno: 423x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Nedráždi Čínu bosou nohou!

Konfliktů ve světě je v poslední době mnoho a mezi ně patří i neutuchající spor mezi Čínou a Tchaj-wanem. Na jeho půdorysu však včera USA rozehrály riskantní hru, která se nemusí vyplatit. Co přesně se tu stalo?

4.8.2022 v 16:43 | Karma: 13,51 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Kdo rychle dává, dvakrát dává: tak na co naše vláda čeká?

Tohle přísloví jste už určitě slyšeli a možná i zažili v praxi. Bohužel je však zjevně cizí naší vládě, která čas pro účinnou pomoc zaspala a teď už se jen snaží zpomalit děsivý trend chudnutí českých domácností.

29.6.2022 v 21:45 | Karma: 12,24 | Přečteno: 327x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Balahura

Rozprodávat stát už je zase módní: musí to ale být ten náš?

Ve světle korupční kauzy na pražské radnici, která v těchto dnech ovládá mediální prostor, zapadla jedna nenápadná bombička. Pravice v čele s Pekarovou Adamovou dostala po třiceti letech opět chuť na rozprodání státního majetku.

20.6.2022 v 20:16 | Karma: 27,27 | Přečteno: 549x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Jsem patriot z Prahy 9, fanoušek železnic a šťastný táta dvou dcer. Hlavně kvůli svým dětem se snažím měnit věci kolem sebe k lepšímu.

Vždycky mě bavilo spojovat lidi, protože společně toho dokážeme mnohem víc než sami. Třeba i změnit to, co se na první pohled změnit nedá. Tahle myšlenka tak provází všechno, co dělám, od organizace dětských táborů po práci na Správě železnic, kde se starám o jejich modernizaci - aby si lidi byli zase o kus blíž.

S cílem zastavit nesmyslné developerské projekty na pražském Proseku jsem se nakonec pustil i do politiky. Společně s řadou dalších patriotů z Prahy 9 se nám podařilo zástavbu zarazit a teď se snažíme pracovat na tom, aby se tahle krásná městská část dál rozvíjela.

Jsem členem ČSSD, v roce 2019 jsem za tuto stranu kandidoval do Evropského parlamentu.  

Seznam rubrik