Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J39a76n 96R53á30ž

26. 7. 2022 14:19

Personální složení Nejvyššího soudu USA v současné podobě garantuje, že demokracie v USA nebude deformována centralizačními snahami liberálních demokratů. Snahou liberálních demokratů totiž je, co nejvíce cenralizovat moc a omezovat pravooci jednotlivých států unie, což je v protikladu dikce Ústavy, protože centrální vládě náleží jen pravomoci v ústavě explicitně zmíněné!

Důkazem, že současný NS USA funkci ochrany ústavnosti dobře plní je i například jeho zamítnutí omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York, když prohlásil, že toto newyorské opatření je v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zaručuje občanům právo držet a nosit zbraně

Kolem nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, které jen na federální úrovni (!!) zrušilo právo na potraty, se strhl zcela zbytečý humbuk. Právo na potrat totiž zrušeno nebylo. NS USA pouze přenesl pravomoc rozhodnout o potratu na jednotlivé státy a to je velmi správné rozhodnutí, neb rozhodovat v této věci nepřísluší federálním orgánům.

0 0
možnosti
Foto

A není to málo, ten 12. týden...?

Celý koncept "potratu na přání" je špatně postaven (jakkoliv ho jako takový neodmítám). Třeba je to začátek nové diskuze.

1 0
možnosti
JL

Vazeny pane Milane Balahuro. Dekuji a zmineni Nejvyssiho soudu USA. Je to take ukazka na ten nas Ustavni soud a je moznost porovnat.

Nejvyssi soud USA ma devet clenu. Po odstoupeni jednoho, Prezident ma moznost navrhnout novou osobu (muze nebo zenu) a ten je ohodnocen senatorskym vyborem. Jeho "rezume" z predesle prace v justicni branzi (at jiz jako soudce nebo prokurator). Zde se obrati kazdy papir, ktery ma neco co do cinnosti navrzeneho. Vybor ma lichy pocet clenu, tak volba bude vzdy ANO nebo NE. Schvalenim vyboru je predlozeno Senatu a zde je nutno rici mensi perlicku.

Pred zvolenim Trumpa prezidentem, bylo doplneni NS na prezidentu Obamovi. Senat mel vsak k volbe noveho clena NS tak zvanou "filibustrovou" volbu,. Zde je potreba 60% hlasu "PRO". Protoze kandidat neprosel, demokrate zmenily tuto potrebu na "vetsinovou". Trump mel stesti. Mohl doplnit 3 mista v NS a to pri zlepseni volby z nizsim poctem senatoru.

Zde zmena "demokratickou stranou" nebyla dobre promyslena.

Snad nejvetsi zmena v postoji NS za tech 50 let, byla snaha levicovych soudcu ovlivnovat vydane zakony svymi uvahami. To je pro soudce NS v USA nepripustne. Soudce federalniho NS ma za ukol jen posoudit zda zakon je v souladu s Ustavou. Nekdy to melo za nasledek neprijmuti zakona (narizeni) "Zakonodarne MOCI" (Snemona a Senat) nebude-li tato zmena udelana. Pred 49 lety mohl byt prijmut NS navrh na federalni zakon o interubci pregnaci. Protoze Ustava USA nezarucuje tento zakon, Nejvyssi soud" nema podlozeni tohoto zakona a tim narusuje prava vsech statu v tomto pripade.

Zruseni prislo, kdyz stat Mississippi pozadal NS o svem rozhodnuti nedovolit potrat na uzemi statu, zda tim stat porusuje federalni Ustavu. Zde soudci pracovali presne podle smernic NS. Stat Mississippi nenarusoval svym zakonem Ustavu USA. Tim byl konecne zrusen federalni zakon o interubci tehotenstvi. Vse dnes zalezi na kazdem state, jak se zachova k pravu zeny a nebo k pravu zivota nenarozenemu lidskemu tvoru.

2 0
možnosti
PK

Zdravím do státu Jardo a i já byl překvapen rozhodnutím NS.

No jo sleduji dění v NFL a pomalu se radostně připravuji na začátek sezony. Hodně zdraví a pohodu.

0 0
možnosti
MK

Máte dojem, že naše společnost je momentálně rozdělena méně?

0 0
možnosti
PK

Nikdy nebyla více...bohužel.

2 0
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Jsem patriot z Prahy 9, fanoušek železnic a šťastný táta dvou dcer. Hlavně kvůli svým dětem se snažím měnit věci kolem sebe k lepšímu.

Vždycky mě bavilo spojovat lidi, protože společně toho dokážeme mnohem víc než sami. Třeba i změnit to, co se na první pohled změnit nedá. Tahle myšlenka tak provází všechno, co dělám, od organizace dětských táborů po práci na Správě železnic, kde se starám o jejich modernizaci - aby si lidi byli zase o kus blíž.

S cílem zastavit nesmyslné developerské projekty na pražském Proseku jsem se nakonec pustil i do politiky. Společně s řadou dalších patriotů z Prahy 9 se nám podařilo zástavbu zarazit a teď se snažíme pracovat na tom, aby se tahle krásná městská část dál rozvíjela.

Jsem členem ČSSD, v roce 2019 jsem za tuto stranu kandidoval do Evropského parlamentu.  

Seznam rubrik