Volby prý vyhrála demokracie. A mohl bych ji vidět?

12. 10. 2021 18:04:07
Volební víkend je za námi a silné emoce pomalu opadávají. Kdo slavil, už se nesjpíš vyspal z kocoviny, kdo plakal, osušil slzy. Prý letos na celé čáře vyhrála demokracie, samozřejmě nad lží a nenávistí. Nebo ne?

Pojďme si shrnout fakta. Z toho, co nám servírují média a sociální bubliny, v nichž se všichni pohybujeme, volby do Sněmovny skutečně vyhrála prodemokratická opozice, která konečně sesadí nejhoršího premiéra všech dob a s ním i jeho vládu hrůzy. Skutečnost je však taková, že nás před Andrejem Babišem nezachránili hrdinní opoziční bojovníci, ale mechanismy stávajícího volebního systému a roztříštěnost vlastenecké" fronty.

Když se navíc podíváte na tvrdá čísla, zjistíte, že součet hlasů, které dohromady získaly „strany zla“ (rozuměj silně národovecká či populistická politická uskupení a nereformovatelní komunisty) je prakticky stejný, jaký oslavují vítězní světlonoši.

V praxi to znamená, že je naše společnost rozdělená skoro na dvě totožné poloviny, z nichž jedna jásá nad porážkou té druhé. Hlasitě, bez skrupulí a cti projevené poraženým.

Strany, které v předvolební kampani použily slovo „demokracie“ jako křižácký prapor, tak pouze opakují odvěký scénář volebních triumfů: kdo nejde s nimi, jde proti nim a zaslouží si pohrdání. Možná jde o příliš příkré zhodnocení situace, ale sáhněme si do svědomí.

Kdy naposledy jste byli svědky debaty lidí z těchto dvou odlišných táborů, která by se nezvrhla v hádku a osobní útoky (v tom lepším případě jen slovní)? Kdy naposledy jste si argumenty toho druhého tábora vyslechli sami a vážně se nad nimi zamysleli?

Nakonec totiž nezáleží na tom, která skupina má zrovna nálepku těch zlých a která proti nim představuje správňáckou opozici. Bez snahy o empatii a kompromis zůstaneme rozdělenou zemí, co se radostně vrhá z bláta do louže.

„Připomíná mi to začátky Nečasovy vlády, kdy po volbách liberální elity chrochtaly blahem stejně jako teď. Přitom tragické výkony téhle pravostředové vlády a její skandály vynesly na výsluní populistickou kliku v čele se Zemanem, Babišem a Okamurou," řekl mi včera u piva kamarád, co naši zemi dlouhodobě zastupuje v zahraničí.

Právě v zahraničí přitom berou transformaci naší země po roce 1989 jako skvělý příklad úspěšné demokratické tranzice. Doslova „success story“, vyprávěl. A měl pravdu. Za posledních 30 let jsme se životní úrovní i dalšími faktory výrazně přiblížili západoevropským sousedům a pokud budeme jen trochu chtít, máme světu co nabídnout.

Zároveň jsme se ale naučili tak zarputile bít za svou pravdu, že přehlížíme, jak subjektivní vlastně je.

Příkopy, které se nám tím mezi sebou podařilo vyhloubit, budeme zasypávat generace, ale pokud má naše země prosperovat, jak před volbami všichni slibovali, je potřeba začít. Svět na nás totiž nepočká, poběží si vesele dál a my buď zůstaneme rozhádaní a dřív nebo později se ocitneme na jeho okraji nebo se zařadíme do proudu úspěšných.

Zkusme tedy víc poslouchat než mluvit. Hledejme co nejvíc společného s těmi, kdo s námi na první pohled nic společného nemají. A přestaňme tleskat vítězům, co plivou na poražené.

Rozdělenou společnost nestmelí žádný osvícený politik, je to na každém z nás.

Autor: Milan Balahura | úterý 12.10.2021 18:04 | karma článku: 45.23 | přečteno: 8602x

Další články blogera

Milan Balahura

Železnice jako otloukánek pražské dopravy: jak je vrátit do hry?

Vlaky s sebou nesou vůni dálek, prázdnin, řízků v alobalu. I pražští politici se tak k železniční dopravě chovají, jako kdyby se jich vlastně netýkala. Železnice přitom mají potenciál výrazně Pražanům ulehčit život.

22.9.2022 v 17:40 | Karma článku: 9.61 | Přečteno: 173 | Diskuse

Milan Balahura

Mnoho cyklistů - planety Země smrt?

Včera jsem zahájil tradiční letní cykloutour, během které mám vždy spoustu času přemýšlet. Tentokrát jsem si při šlapání vzpomněl na zajímavou úvahu nazvanou “Jízdní kolo je pomalá smrt planety"...

6.8.2022 v 11:57 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 423 | Diskuse

Milan Balahura

Nedráždi Čínu bosou nohou!

Konfliktů ve světě je v poslední době mnoho a mezi ně patří i neutuchající spor mezi Čínou a Tchaj-wanem. Na jeho půdorysu však včera USA rozehrály riskantní hru, která se nemusí vyplatit. Co přesně se tu stalo?

4.8.2022 v 16:43 | Karma článku: 13.51 | Přečteno: 548 | Diskuse

Milan Balahura

Stará špína v Novém světe

Nedávné rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu zrušit federální právo na potrat poslalo USA plnou parou vzad. Otázkou je, kolik dalších strašáků z minulosti bude ještě oživeno, než se v ní slavná bašta demokracie zcela utopí...

13.7.2022 v 18:24 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 325 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.82 | Přečteno: 394 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.99 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 432 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 941

Jsem patriot z Prahy 9, fanoušek železnic a šťastný táta dvou dcer. Hlavně kvůli svým dětem se snažím měnit věci kolem sebe k lepšímu.

Vždycky mě bavilo spojovat lidi, protože společně toho dokážeme mnohem víc než sami. Třeba i změnit to, co se na první pohled změnit nedá. Tahle myšlenka tak provází všechno, co dělám, od organizace dětských táborů po práci na Správě železnic, kde se starám o jejich modernizaci - aby si lidi byli zase o kus blíž.

S cílem zastavit nesmyslné developerské projekty na pražském Proseku jsem se nakonec pustil i do politiky. Společně s řadou dalších patriotů z Prahy 9 se nám podařilo zástavbu zarazit a teď se snažíme pracovat na tom, aby se tahle krásná městská část dál rozvíjela.

Jsem členem ČSSD, v roce 2019 jsem za tuto stranu kandidoval do Evropského parlamentu.  

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...